Macskanáthák

MACSKANÁTHÁK:

  • calici vírus okozta nátha
  • fertőző rhinotracheitis
  • chlamidiosis

CALICI VÍRUS OKOZTA NÁTHA:

 

A calici vírusos macskanátha az emberi influenzához hasonlóan gyorsan terjed és az influenzánkhoz hasonló kellemetlen tüneteket okoz macskákban.

Tünetek:

láz, étvágytalanság,   felsőlégúti tünetek , kötőhártya gyulladás, kipirult és váladékos kötőhártyák. A szájüregben jellegzetes kiterjedt szájnyálkahártya gyulladás, nyelvfekélyek , orrnyálkahártya gyulladás, orrfolyás, tüsszögés , súlyosabb esetben tüdőgyulladás is kialakulhat, ilyenkor nehézlégzést és köhögést is látunk.

Megelőzés, Kezelés:

A kombinált oltásokban szerepel a Calicivírus, így ezekkel védekezhetünk a fertőzés ellen.

A megbetegedést csak tünetileg tudjuk kezelni, és ilyenkor is sajnos gyakori a betegség idülté válása.

FERTŐZŐ RHINOTRACHEITIS-MACSKAHERPESZ:

 

A felső légúti megbetegedést macska herpeszvírus okozza. A kórokozó gyorsan terjed a fertőzött váladékokkal. Csökkent immunállapot mellett, így fiatal vagy idős korban illetve más betegséghez társultan komoly megbetegedést okozhat.

Tünetek:

láz, levertség, étvágytalanság ,  légcső- és orrnyálkahártya gyulladás miatt orrfolyás, tüsszögés, nyálzás, esetleg köhögés és nehézlégzés. Gyakori a kötőhártya gyulladás, kipirult, váladékos szemekkel, időnként szaruhártya gyulladással, elhomályosodott szaruhártyával. A vírusfertőzéshez bakteriális felülfertőződés is társulhat, ilyenkor már gennyes váladék kialakulása látszik. A macska herpesz vírus fertőzhet méhen keresztül is, így magzatelhalást, vetélést illetve fertőzötten született kismacskákat is eredményezhet.

Megelőzés, Kezelés:

A macska herpesz vírus szerencsére a kombinált védőoltásokban jelen van, így ezekkel védekezhetünk a betegség ellen.

A megbetegedett macskákat csak tüneti kezeléssel (pl. vírusellenes szemcsepp, társfertőzések ellen antibiotikum, nyálkaoldók) lehet kezelni, de így is előfordulhat, hogy a macskanátha vissza-visszatér vagy idülté válik.

CHLAMYDIOSIS:

A chlamidiózist egy baktérium, a Chlamydia psittaci okozza. A kötőhártya-gyulladás a leggyakoribb tünete, de tüsszögést és orrváladékozást is okozhat. A baktériumot a macskák közvetlen kontaktussal terjesztik és a fertőzés 5 hetes és 9 hónapos kor között a leggyakoribb. Különösen gyakori a több macskás háztartásokban és a macskatenyészetekben.  A vadmadarakra vadászó macskák is gyakran megfertőződnek, ezért az USA-ban „énekesmadár betegségnek” is nevezik. A védőoltás nem nyújt teljes védettséget, de jelentősen csökkenti a