FELV– Leucosis

A Felv, vagyis Leucosis emberre nem veszélyes,macskákra erősen fertőző, halálos kimenetelű betegség. A fertőzött macskák közvetlen kapcsolattal, nyállal, orrváladékkal és leginkább vér a vér útján adják át a fertőzést. Gyakori az utcai marakodással ,vagy párzással történő fertőződés, de sajnos a fertőzés akár a méhen keresztül is átjut, így akár fertőzötten is jöhet világra egy kismacska. Szerencsére már hazánkban is létezik ellene védőoltás, amit célszerű először 8 hetes, majd 10 hetes korban, később évente beadatni a más macskákkal is találkozó, kijáró cicáknak.  A betegség vérvizsgálattal diagnosztizálható.

Tünetek:
A tünetek néha kialakulnak hetek, hónapok alatt, máskor években mérhető a lappangási idő.
Fakó nyálkahártyák, gyengeség, levertség, étvágytalanság, nehézlégzés/az oxigén ellátás csökkenése miatt/, nyirokcsomó megnagyobbodás, soványság, sárgaság, vérszegénység, több folyadék fogyasztása, fogyás, láz, néha hányás, hasmenés.

Megelőzés-kezelés:
A macska Aids-hez hasonlóan a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt! A legfontosabb a szűrővizsgálat elvégzése és az ivartalanítás. A cica negatív teszteredménye után védőoltás beadatása. A pozitív cicákat mindenképpen karanténban kell tartani, az általános állapot leromlásáig immunerősítés és tüneti kezelés szükséges.